Dvärghamster, Campbells – allmän information

Kort fakta
Latinskt namn: Phodopus campbelli
Livslängd: 2-3 år
Vikt: ca. 55 – 65 g
Könsmognad: ca 4 veckor

Campbells kommer ursprungligen från ett område som sträcker sig från Altaj vidare genom norra Mongoliet och Manchuriet (alltså vid gränsen mellan Kazakstan, Mongoliet och Kina).

Allmän information
Campbells måste enligt lag bo minst 2 st tillsammans, därför säljer jag dem så. Undantag är om man har en individ som tydligt visar att den inte vill leva tillsammans med någon annan. De är som mest aktiva vid skymning och gryning och sover på dagen när du är på skola/jobb. Låt dem stå i ett lugnt rum med lagom med dagsljus och inte i drag.

Bra att veta
Campbells har en tendens att känna med tänderna på saker som är främmande, vilket en hand kan vara till en början. Detta är ingenting som gör ont. Detta är hamsterns sätt att utforska det främmande föremålet och försöka lista ut vad det är. Därför är det inte ovanligt att man får sig ett litet nyp i fingret, på nageln eller att hamstern biter på allt nytt och främmande (till exempel dina kläder) någon gång i början. När den sedan har lärt sig vad det är, så brukar detta beteende lugna ned sig.

Skötsel och hållning
Buren
Minimimått enligt Jordbruksverket är 0.09 m2 för minsta bur (t.ex. 25×36 cm) godkänd för 1-2 dvärghamstrar, och minst 0.045 m2 per vuxen dvärghamster. På tok för litet enligt mig! Det absolut minsta måttet till 2 st Campbells anser jag är Mini Duna-buren på 55 x 39 x 27 cm men mycket hellre större. IKEAs Samla-låda på 130 liter är klart bättre och man får plats med all inredning som man vill ha åt dem. Ett krav från mig är att buren ej är av gallertyp då många utvecklar ett stereotypt beteende och gnager på gallret.

Campbells har, precis som så många andra hamsterarter, extremt dålig syn. Deras klumpiga kroppsbyggnad och dåliga syn gör dem inte speciellt lämpade för att klättra. Därför så rekommenderas det inte att ha Campbells i en gallerbur eller en bur med höga våningar eller hög inredning, eftersom de kan klättra och skada sig. Istället så rekommenderar man ett akvarium, terrarium, plastlåda eller en Dunabur, där man dessutom har bättre möjlighet att fylla på ett rikligt lager med bottenströ. De gillar att gräva så ju mer desto bättre!

Lämpliga bottenmaterial:
Millamore Supersoft
Alspån
Hampaströ
Carefresh
Bottenströet kan gärna vara av olika struktur så den går att göra gångar i. Jag gillar Millamore Supersoft som håller buren fräsch otroligt länge.

Lämpliga bomaterial:
Rivet hushållspapper/Toapapper
EJ hamstervadd/bomull – de kan fastna med sina tår, trassla in benen, svälja eller på annat sätt skada sig av detta!

Hjulet:
Hjulet ska vara minst 20 cm i diameter så ryggen inte kröker sig när de springer i det. Det blir smärtsamt på lång sikt. Det ska ej vara av galler som hamstern kan fastna med tassarna i och som kan bli vasst mot tassarna. Det bör också sägas att vissa hamstrar blir beroende av sina hjul och springer för mycket i det. Då får man begränsa deras tid de har tillgång till det. Ha helst ett hjul till varje hamster så att det inte blir bråk.
Springboll är skadligt för hamstrarna eftersom de ser dåligt kan de lätt få panik i en sån. De kan även fastna med tassarna och bryta dem i de hål som finns för ventilation.
Springplatta kan gå om man har en som är så pass stor att hamstern inte kröker ryggen i den men då kommer den ta upp väldigt stor plats i buren så därför rekommenderar jag hjul istället.

Campbells och diabetes
Diabetes hos Campbells är inte helt ovanligt. Jag avlar inte på djur som påvisat tecken på detta och de djur du köper av mig är testade minst 2 ggr för att se att de är friska. Just eftersom de har lätt för att utveckla diabetes så är det viktigt att de får rätt kost. Campbells ska ha en kost med så lite fett och socker som möjligt!

Fodret
Vi har samlat informationen om vad vi rekommenderar kring foder här: www.eklovets.se/foder-for-dvarghamster

Hämtning av hamstrarna
För att transporteras säkert behöver hamstrarna sitta i en transportbur. Det finns olika typer. Vill du köpa en ny och har planer på att ställa ut dem i framtiden så rekommenderar jag att köpa en Exoterra storlek 3 då det är vad som ska användas på utställningar. I transportburen ska det vara ca 5 cm strö och ovanpå det en ordentlig hög med rivet toapapper så att hamstrarna kan gömma sig. Om ni ska åka en lite längre bit lägg ner en bit gurka eller annan vätskerik grönsak. Gärna något att tugga på med som lite foder eller en hundtuggis, ex Whimzees tandborste.. Är det kallt ute är det bra att ha en handduk eller filt runt buren när ni går utomhus, ta ingen fin filt om hamstrarna skulle råka gnaga på den. Det ska inte finnas hus, skålar eller tunga leksaker i buren då dessa utgör en klämrisk.

Hamsterskötsel
Dvärghamstrar är lättskötta djur och oftast mycket renliga. De flesta hamstrar lär sig att kissa i sitt sandbad vilket gör det lätt att städa ofta så buren håller sig luktfri.

Varje dag
Den dagliga skötseln innebär att byta vatten och se så att det finns tillräckligt med torrfoder (i skål eller hamsterns egna matförråd). Jag ser över hamstrarnas toalett och tar bort kissklumpar om det behövs.Jag brukar även snabbt ställa tillbaka saker som hamstrarna flyttat under natten så buren ser fin ut. Samtidigt kan du även överblicka om något inte ser bra ut, hamstrarna kanske gnagt så mycket på ett hus så att en spik är synlig? Det är viktigt att du ser dina hamstrar varje dag så att du är säker på att de ser ut att må bra. Hamstrar är aktiva djur och vill komma ut en stund och utforska varje dag.

Varje vecka
Mina hamstrar får färskmat/lite grönsaker några gånger i veckan, se till att det inte ligger och blir gammalt någon stans. Jag tar ut bomaterialet i huset en gång i veckan och ger hamstrarna nytt. Punktstädar om det blivit smutsigt någonstans. Byter ut någon leksak för variationens skull och kontrollerar att det finns tuggleksaker.Det är även bra att ha en rutin för att kolla igenom hamstrarna och se att de mår bra. Titta på tänder och klor och se till att de inte är för långa. Har hamstrarna sår någonstans? Verkar de ha gått upp eller ner mycket i vikt? Ser ögon och nos ren ut?

Varje månad
Varje månad byter jag allt bottenmaterial och skurar buren. Byter all sand om den inte är bytt tidigare och rengör de tillbehör som är smutsiga. Hjulen kan behöva rengöras om hamstrarna kissat i dem. När jag städat får de ofta annan inredning och så sparar jag den gamla till ett annat tillfälle så det blir variation.

Mina krav på köpare
– Buren ska vara minst lika stor som en Mini Duna-bur på 55 x 39 x 27 cm.
OBS!! Jag säljer ej hamstrar till gallerburar!!!
– Hjulet ska vara minst 20 cm i diameter och ej av gallertyp.
– Använd EJ hamstervadd/bomull som bomaterial.
– Använd EJ så kallad hamsterboll eller springplatta.
– Är du minderårig vill jag ha kontakt med vårdnadshavare innan köp.

Vad du får av mig vid ett köp av hamster
– Övergångsfoder
– Stamtavla inkl. registrering i SHS
– Livslångt stöd

Inköpslista!
Se tipsen ovan för mer info om vad man kan välja för bur/hus etc.
– transportbur
– bur – Ej galler!
– hus
– hjul
– vattenflaska
– matskål
– sandskål
– sand
– strö
– foder
– färskfoder